mawar's FotoPage

By: mawar soton

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]
Friday, 25-Apr-2008 14:52 Email | Share | | Bookmark
meat ball (bakso) - resepi Amel



Bakso

Bahan:
1 kg daging giling (mince beef)
300 g tepung tapioka
2 butir telur
bawang putih
bawang merah goreng (ganti onion goreng boleh juga)
lada putih
garam
gula
air

Cara membuat :
Haluskan/blend bawang putih, bawang goreng dan lada putih.
Campurkan semua bahan.
Bulat-bulatkan.
Rebus di dalam air mendidih sampai masak (mengapung).

Note:
-Biasanya Amel kalau basuh dulu dagingnya, tak payah pakai air lagi sebab mince meat tu dah serap banyak air.
-Yang Amel buat biasanya, tepung tapioka lebih banyak dari jumlah di atas, sebab kalau tak, tak boleh bulat2an, terlalu lembek (sebab selalu basuh dulu daging tu).
-Air rebusan boleh gunakan lagi jadikan sup.
-Kalau di Indonesia, biasanya bakso ni makan sama mie dan sup. Boleh juga dengan bakmi ayam, dipotong dan masukkan dalam capcay, stir-fry sayur, atau buat lah suka2


Friday, 25-Apr-2008 14:07 Email | Share | | Bookmark
kek gula hangus

 
 
KEK KUKUS GULA HANGUS --- resepi Hanifah




Bahan2:

7 biji telur
2 cwn tepung gandum
2 cwn gula pasir
2 cwn air
1 tin susu manis (397g)
3 tbsp butter
1 tbsp soda bikarbonat
1 tsp vanilla essence

Cara:
1. Hanguskan gula. Tambahkan air. Masukkan butter. Biar sehingga mendidih. Sejukkan.
2. Pukul telur sehingga kembang. Masukkan susu manis dan pukul rata. Masukkan tepung dan soda bikarbonat. Masukkan gula hangus. Pukul rata dan masukkan esen vanila.
3. Tutup loyang adunan rapat2 dgn aluminium foil supaya mengelakkan air kukusan jatuh ke dalam loyang. Kukus selama 1 1/2 jam.


untuk resepi Asmah sila ke -- http://shw.fotopages.com/17853865.html


Quote:
perhatian kepada yang tak ada steamer boleh cuba kaedah ini

sediakan 2 bekas, satu bekas beisi air panas dan satu lagi bekas berisi kek tadi. kemudian letakkan bekas yg berisi kek ke dalam yang berisi air panas (mcm nak buat double boiling) dan masukkan kedalam over. bakar sampai masak. insyaalah kek akak moist mcm dikukus


Saturday, 19-Apr-2008 19:13 Email | Share | | Bookmark
big farewell...19/4/08

Mawar2 Soton...
@a farewell party
@260, Broadlands Rd
View all 44 photos...
Sabtu 19/4/2008 aku (anom) ajak2 mawar2 soton datang rumah makan2. Tahun lepas pun ada jugak ajak kaum2 ibu ( mawar soton not exist lagi) dtg umah aku untuk makan2. Aku memang suka kalau orang datang umah tapi kalau datang walk in ada harapan minum teh kosong jelah .



Back to latest makan2, it was not just makan2 event, it was a BIG Farewell party utk kawan2 yg dh nak balik M'sia..sob,sob,sob. Saper yg nak balik tu.... yg paling awal will be Kak Nat (21/4), pastu Nani, Ayu (& family) yg akan balik on 26/4 & finally K.Normah, Tini & Anim (adik aku) on 2/5/08. Anak2 dara Nurul pun akan balik M'sia for good bulan depan. Selain farewell party, nk celebrate b'day kengkawan yg rupanya punyalah ramai fall in April. Kebetulan plak majlis farewell/birthday ni jatuh on the same day with K.Nik's birtday. To K.Nik..Happy Birthday & umur adalah rahsia



Rajin kan aku buat majlis ni? Me myself sendiri tak percaya aku boleh organize bendalah ni. Yalah.. tak pandai masak satu hal, dengan rumah yg comel another reason. This idea datang secara tiba2 sebenarnya. Nak citer ker? citer sket2 ler. Begini citernya... , kt soton ni ada macam2 bisnes, antaranya instant roti canai. Diaorg iklankan through mailing list, aku pun nk order lh jugak tp masa reply tu, ter'reply to ALL. Semua org tahu aku order, malu sehhh. Adalah few yg reply mengusik aku of course, nk dtg makan roti canai kt umah. hikhikhik. Dari situlah dtg idea nk buat. Memandangkan ramai nk balik dlm bulan ni, tu yg dpt idea nk buat Majlis Perpisahan. Mintak & dapat kebenaran dr the big boss (syawal ler tu), barulah aku war2 kan kepada semua.



How was it? Unbelievabley meriah & happening. Mostly semua mawar2 soton datang. makanan jangan cakapler. Macam2 ada. Main menu of the day was laksa penang, keuyteow goreng. Makanan2 lain banyak sgt sampai tak terkira. Ni aku listkan yang teringat.... kek2 (yer ada banyak kek; chocolate cake, cheese cake, carrot cake), donut (pun ada bbrp version), roti jalan & kuah kari, kuih sagu, kek kukus sarang semut, kek batik, cakui, puding jagung, agar2, kuih bakar, fruit salad, pasta dan macam2 lagi. Kat ruang tamu x cukup tempat nk letak semua makanan, yang lain2 kena letak kat dapur. Harap2 semua orang balik dgn kekenyanganlah.



I was & until now still happy for the very overwhelming response from friends. Memang ramai yang datang & rumah aku yg comel jadi semakin comel. All 'empty' spaces were full occupied, nak bergerak pun susah. sampai ada yg kena makan kt celah coat rack. Luckily everyone was so understanding & sporting. My tagline of the day..."Buatlah macam rumah sendiri semua yer". Seblm majlis aku dh kemas2 rumah bagi nampak luas sket but still not big enough. tapi oklah kan... Our bedroom became the playroom, so bayang lah keadaannya kan after the majlis. Since I've prepared mentally & physically, so no problem at all. Kemas ajlah



So million thanks untuk yang datang semalam + makanan2 yg korang bawak. Minta maaf atas segala kekurangan sepanjang majlis. Jangan serik untuk datang rumah saya lagi yer . To kengkawan yang dah nak balik; we gonna miss you gals & Insyaallah kita jumpa lagi di Malaysion sooner or later .



Last but not least, personally I would like to thank Jan the official photographer of the day. Thanks for all the lovely pictures. Jan actually took 200++ lovely pictures just from that event alone. Jan siap buat video clip lagi utk kengkawan yg dh nak balik. Kita tunggu Jan/Bakar upload kt youtube . Also, thanks to has for the choc cakes. Aku order (free je) siap dgn deco (Big Farewell) kt atas kek2 tu.



By the way, for this entry, Jan is the one who uploaded some of the pictures & I just wrote the story-mory. Happy Viewing


Sunday, 13-Apr-2008 09:29 Email | Share | | Bookmark
another snap of stoneham picnic

 
 
 
hola hola............

yeeezzzaaaa....best jugak picnic smlm ada 9 family yg dtg... thanks to all

me my self n family
aizam n family
leng loi n leng cai family..
nani n family..
kak nora n family
jann n family
sal n family
kak fiza n family
kak wana n family

thanks for friendship n delicious food


nasik dagang sblm acara picnic bermula


Miss n Mrs Jalan Lebar


jom kita perabih makanan ni dulu


eh.. jgn habiskan dulu... kaka wana nak jugak kek tu.. (isk kene lari ni kang dorang abiskan hehehe)


Quote:
aramak..... ada nama tertinggal rupanya.... heheeeh thanks to umi n family serta farah n family (marah birthday boy... nama family lupa nak sebut


Saturday, 12-Apr-2008 18:20 Email | Share | | Bookmark
picnic @stoneham...12/4/08

 
 
 
View all 44 photos...
hmm...hari ni dugaan sangatlah besar...plan asal pukul 3 ptg nak berpicnic kat stoneham..tapi sebabkan mendung dan angin kuat...stranded lah sekejap kat rumah kak mun...tapi alhamdulillah niat asall nak berpicnic kat padang stoneham ni akhirnya dikabulkan juga...so everything started at 4 pm...dan ramai juga family yg datang sambil kaum bapa main bola....dan anak2 bersukaria....kaum ibu?apa lagi...menghabiskan makanan ler..hehe...happy birthday pada birthday girl(anak kak aza) and birthday boy( anak kak farah).....so semua balik sebab hujan batu turun pukul 6 ptg...hmm..sedang elok pulak ye...








[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net